Xorazm turizmida raqamli texnologiyalarni joriy etish - Hayitova Onaxon (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezisda Xorazm viloyati turizm sohasida raqamli texnologiyalarni joriy etishning nazariy asoslari, amaliy holati, muammolari va istiqbollari kompleks tahlil qilinadi. Xorazmning boy tarixiy-madaniy merosi (Ichan Qal’a, Xiva, Xazarasp va boshqa ob’yektlar) raqamli innovatsiyalar orqali yanada jozibador bo‘lishi mumkinligi ko‘rsatilgan. Tezisda smart-turizm platformalari, mobil ilovalar, virtual va kengaytirilgan haqiqat (VR/AR), sun’iy intellekt (AI), onlayn bronlash tizimlari va interfaol xaritalar kabi texnologiyalarning Xorazm turizmiga ta’siri o‘rganiladi. 2024-yil statistik ma’lumotlariga ko‘ra, viloyatda 28 ta turistik firma 497,5 ming nafar sayyohga xizmat ko‘rsatgan bo‘lib, raqamli transformatsiya turistik oqimni 20-30% ga oshirishi mumkin. [1, 311-b.] Tadqiqot natijalari asosida Xorazmda “Khiva Smart” kabi loyihalarni joriy etish, yagona turistik portal yaratish va ekoturizmda raqamli monitoring tizimlarini qo‘llash bo‘yicha aniq takliflar berilgan. Tezisning maqsadi – Xorazm turizmini raqamli iqtisodiyot sharoitida barqaror rivojlantirish mexanizmlarini ishlab chiqishdir. Natijalar O‘zbekistonning “Raqamli O‘zbekiston – 2030” strategiyasi va turizmni raqamlashtirish dasturlariga muvofiqdir. [2]