Toshkent shahar Yangihayot tumanining demografik jarayonlari tahlili va 2035-yilgacha aholi soni prognozi - Husan Sattorov Sanjar o‘g‘li (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Ushbu maqolada Toshkent shahrining eng yosh va jadal rivojlanayotgan hududlaridan biri boʻlgan Yangihayot tumanining 2021–2025-yillardagi demografik holati tahlil qilingan hamda aholi sonining 2035-yilgacha boʻlgan prognozi ishlab chiqilgan. Tadqiqotda aholining umumiy soni, jins va yosh boʻyicha tarkibi, tugʻilish, oʻlim, nikoh va ajralishlar kabi tabiiy harakat koʻrsatkichlari hamda migratsiya jarayonlari oʻrganilgan. Maʼlumotlar tahlili uchun statistik usullar, jumladan, demografik koeffitsientlarni hisoblash va eksponensial oʻsish modelidan foydalanilgan. Tahlillar shuni koʻrsatdiki, tumanda aholi soni yuqori surʼatlar bilan oʻsib bormoqda, bu jarayonda ham tabiiy koʻpayish, ham ijobiy migratsiya saldosi muhim rol oʻynamoqda. Tugʻilish koʻrsatkichlarining yuqoriligi va aholining yosh tarkibi hududning demografik salohiyati yuqori ekanligidan dalolat beradi. Prognoz natijalariga koʻra, aholi sonining hozirgi oʻsish tendensiyalari saqlanib qolsa, 2035-yilga borib tuman aholisi 390 ming kishidan oshishi kutilmoqda. Ushbu topilmalar asosida ijtimoiy infratuzilmani rejalashtirish, mehnat bozorini tartibga solish va urbanizatsiya jarayonlarini boshqarish boʻyicha mahalliy hokimiyat organlari uchun amaliy tavsiyalar berilgan.