Ko’p yillik raygrass (Lolium perenne L.) ning o’sish va rivojlanishi, morfologik va fiziologik tuzilishi, ekish me’yorlari va muddatlari. - Beknayev Ulug‘bek Alisher o‘g‘li; Sadullayeva Oydin Temur qizi (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Ushbu tezis ko'p yillik raygrass (Lolium perenne L.) ning biologik xususiyatlarini, morfologik va fiziologik tuzilishini, o'sish va rivojlanish jarayonlarini batafsil o'rganadi. Raygrass – sovuq mavsumli (C3 tipidagi fotosintez) tup o't bo'lib, tez o'rnatilishi, zich qoplama hosil qilishi va yaxshi parvarish bilan yuqori hosildorlik berishi bilan ajralib turadi. Morfologik belgilari (barg tuzilishi, tillerlar, ildiz tizimi) va fiziologik jarayonlari (assimilyatsiya, stressga javob) asosida uning O'zbekiston kontinental iqlimida (qurg'oq yoz va sovuq qish) moslashuvi tahlil qilinadi. Ekish me'yorlari (25–40 g/m²) va optimal muddatlari (kuz – sentyabr–oktyabr, bahor – mart oxiri–aprel boshida) tavsiya etiladi. Tadqiqot natijalari raygrassni yem-xashak, maysazor va sport maydonchalari uchun qo'llashda samarali strategiyalarni ishlab chiqishga asos bo'ladi.