GLOBAL QIYMAT ZANJIRLARIDA ISHTIROK ETISHNING EKSPORT SALOHIYATIGA TA’SIRI - Abdurahmonov Eldorbek (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2026)
Mazkur maqolada global qiymat zanjirlarida (GQZ) ishtirok etishning milliy eksport salohiyatiga ta’siri nazariy va empirik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda ishlab chiqarishning xalqaro fragmentatsiyasi, qo‘shilgan qiymat taqsimoti, sanoat diversifikatsiyasi va texnologik transfer jarayonlari o‘rganiladi. Empirik tahlillar shuni ko‘rsatadiki, GQZga integratsiya eksport hajmi va sifatini oshirish, mahsulotlarning texnologik murakkabligini kuchaytirish hamda milliy iqtisodiyotning raqobatbardoshligini mustahkamlashga xizmat qiladi. Shu bilan birga, global ta’minot zanjirlaridagi uzilishlar risk omili sifatida namoyon bo‘ladi.