SHAHAR SHAROITIDA TRANZITOR ISHEMIK HUJUM O‘TKAZGAN BEMORLARNING STRESSGA MOSLASHUV MEXANIZMLARI VA ULARNING KOGNITIV FUNKSIYALARIGA TA’SIRI - Urinov, Muso; Mustafaev, Muhammad (INTEGRATION OF EDUCATION AND SCIENCE: GLOBAL CHALLENGES AND SOLUTIONS, 2025)
Tadqiqotda tranzitor ishemik hujum (TIH) va uning shahar sharoitida yashovchi bemorlarning stressga moslashuv mexanizmlari hamda kognitiv funksiyalariga ta’siri o‘rganildi. TIH — miya qon aylanishining vaqtinchalik buzilishi bo‘lib, nevrologik simptomlar odatda qisqa muddatda tiklanadi, ammo stroke xavfini oshiradi. Shahar muhiti stress omillarini ko‘paytirib, tiklanishga salbiy ta’sir qilishi mumkin. Tadqiqotda Toshkentdagi nevrologiya klinikasida so‘nggi 6 oyda TIH tashxisi qo‘yilgan 50 bemor ishtirok etdi. Stressga moslashuv strategiyalarini aniqlash uchun Brief COPE, kognitiv funksiyalarni baholash uchun esa MoCA testi ishlatildi. Gipertoniya, diabet va yurak-qon tomir kasalliklari fon kasalliklari sifatida hisobga olindi. Tadqiqot shahar sharoitida TIHdan keyingi kognitiv tiklanish va stress boshqaruvi o‘rtasidagi bog‘liqlikni ko‘rsatdi.