O‘ZBEK LUG‘ATSHUNOSLIGINING RIVOJLANISH BOSQICHLARI - Sog‘inboyeva , Shahzoda (THE HARMONY OF TRADITIONAL KNOWLEDGE AND MODERN INNOVATIONS, 2025)
Mazkur maqolada o‘zbek lug‘atshunosligi tarixining XV–XIX asrlarga oid davrida yaratilgan lug‘atlar, ularning mazmuniy va tuzilma jihatlari tahlil qilinadi. Xususan, Alisher Navoiy, Zahiriddin Muhammad Bobur, Toli Hiraviy, Nazar Ali Sayyid, Muhammad Ya’qub Chingiy kabi allomalar tomonidan yaratilgan lug‘atlar o‘z davri leksikografiyasi taraqqiyotining muhim bosqichlari sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, “Muhokamat ul-lug‘atayn”, “Sab’atu abhurlar”, “Badoyi’ ul-lug‘at” va “Kelurnoma” asarlari misolida lug‘atlar tuzilishi, mavzular tizimi hamda leksik birliklarning joylashish tamoyillari o‘rganiladi.