ALISHER NAVOIY ASARLARIGA TUZILGAN AYRIM LUG’ATLAR IZOHI - Sog‘inboyeva , Shahzoda (THE HARMONY OF TRADITIONAL KNOWLEDGE AND MODERN INNOVATIONS, 2025)
Mazkur maqolada o‘zbek lug‘atshunosligi tarixining XV–XIX asrlarga oid bosqichlari tahlil qilinadi. Xususan, bu davrda yaratilgan “Badoyi‘ ul-lug‘at”, “Abushqa”, “Navoi asarlari lug‘ati”, “Kelurnoma”, “Sangloh” va “Muntakhab al-lug‘at” kabi muhim asarlarning tuzilishi, leksik tarkibi, so‘zlarni joylashtirish tamoyillari hamda mazmuniy xususiyatlari o‘rganiladi. Ushbu lug‘atlar Alisher Navoiy, Lutfiy, Husayn Boyqaro, Zahiriddin Muhammad Bobur kabi adiblarning asarlari asosida yaratilgan bo‘lib, ular o‘z davri o‘zbek leksikografiyasining shakllanishi va taraqqiyotida muhim o‘rin tutadi. Maqolada shuningdek, Mirzo Mehdiхon, Muhammad Ya’qub Chingiy, Nazar Ali Sayyid va Muhammad Rizo Хoksor singari allomalarning ilmiy merosi tahliliy yondashuv asosida yoritilgan.