EKSPERIMENTAL OSTEOARTROZDA BO‘G‘IM YONDOSH CHO‘NTAKLARINING MORFOLOGIK XUSUSIYATLARI VA ULARNING DINAMIKASI - Beknazarov J. X,; Kurbonboyeva Saida Ikrom qizi, (GLOBAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INTELLECTUAL PURSUITS, 2026)
Eksperimental osteoartroz (OA) bo'g'im yondosh cho'ntaklarda sinoviyal giperplaziya, neovaskulyarizatsiya, fibroz va xondrotsit gipertrofiyasi kabi asosiy morfologik o'zgarishlarni namoyon etadi. Ushbu tadqiqot gistologik va immunogistokimyoviy usullar orqali bu o'zgarishlarni batafsil tahlil qiladi, ularning bo'g'im degeneratsiyasi, surunkali og'riq va funktsional buzilishlardagi rolini ochib beradi. Natijalar inson OA ga o'xshash progressiv jarayonlarni ko'rsatadi, ekstratsellyular matriks remodeling va ekopik kalsifikatsiya bilan kuchaygan, bu kasallik og'irligini oshiradi. Yondosh cho'ntaklar yallig'lanishi bo'g'im gomostaziga ta'sir qiladi va OA ni kuchaytiruvchi elementlar sifatida harakat qiladi. Terapevtik maqsadlar neovaskulyarizatsiya yo'llarini va fibrotik jarayonlarni inhibe qilishni o'z ichiga oladi. Ushbu yondashuv preklinik tadqiqotlar va klinik amaliyot uchun batafsil tuzum taqdim etadi.