LEKSIKOGRAFIYA SOHASINING SHAKLLANISHI VA TARAQQIYOTI - Sog‘inboyeva Shahzoda (GLOBAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INTELLECTUAL PURSUITS, 2025)
Ushbu maqolada leksikografiya fanining mazmun-mohiyati, uning amaliy va nazariy tarmoqlarga bo‘linishi, hamda lug‘atlar tuzish tamoyillarining shakllanish jarayoni yoritilgan. Unda leksikografiyaning lug‘at turlari, ularning makro va mikrostrukturasi, shuningdek, lug‘at tuzishning ilmiy asoslari haqida so‘z yuritiladi. Maqolada Mahmud Koshg‘ariyning “Devonu lug‘otit turk” asari misolida o‘zbek leksikografiyasining tarixiy ildizlari tahlil qilingan. Shuningdek, qo‘lyozma lug‘atlar davri, ularning o‘zbek tilshunosligi taraqqiyotidagi o‘rni va ahamiyati yoritib berilgan. Leksikografiyaning leksikologiya, fonetika, grammatika va til tarixi kabi sohalar bilan uzviy bog‘liqligi ham ko‘rsatib o‘tilgan.