LUG‘ATLARNING TUZILISH TAMOYILLARINI O‘RGANISH - Sog’inboyeva Shahzoda (GLOBAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INTELLECTUAL PURSUITS, 2025)
Ushbu maqolada lug‘at tushunchasining mazmun-mohiyati, lug‘atchilikning kelib chiqishi va tarixiy rivojlanish bosqichlari yoritilgan. Unda lug‘atlarning asosiy turlari — izohli, tarjima, etimologik, imlo, orfoepik, morfem, tarixiy, dialektal va ensiklopedik lug‘atlar haqida ma’lumotlar berilgan. Shuningdek, o‘zbek lug‘atchiligi tarixidagi muhim asarlar — Mahmud Koshg‘ariyning “Devonu lug‘otit turk”, Mahmud Zamaxshariyning “Muqaddimat ul-adab” hamda zamonaviy izohli lug‘atlar misolida milliy leksikografiyaning shakllanish jarayoni tahlil qilingan. Maqolada o‘zbek tilining lug‘aviy boyligini tartibga solish, me’yorlashtirish va rivojlantirishda lug‘atlarning o‘rni va ahamiyati ham ko‘rsatib berilgan.