SALIB YURISHLARI : XRISTIAN G’ARB VA ISLOM SHARQINING TO’QNASHUVI - Xayitova Feruza Buxarovna; Yovmudboyeva Mohira Azimjon qizi (GLOBAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INTELLECTUAL PURSUITS, 2026)
Salib yurishlari -G`arbiy Yevropa feadallarining kalonizatsiya (qo`shib olish) harakati bo`lib, unda qisman shaharliklar va dehqonlar ham ishtirok etganlar.Katolik cherkovi yurishlarga diniy tus berib, Falastindagi muqaddas qadamjolarni musulmonlardan ozod etish,majusiy va daxriylarni xristian diniga kiritishni shior qilib ko`tardilar.Yurishlarning klassik davri 1096-1270-yillarda bo`lib, ularni qayta tashkil qilishga urunishlar o`rta asrning oxiriga qadar, ramzlaridan foydalanish esa yangi davrga qadar,hatto hozirgi kunda ham davom etib kelmoqda. Salib yurishlari boshlanishiga asosiy sabablar ikki toifaga,ya`ni bir tamondan boylik orttirish bo`lsa, ikkinchi tamondan Quddusdagi <<Iso payg`ambar qabri>> ni qaytarib olish bo`lgan.Shuningdek maqolada Salib yurishlari o’zi diniy kurashmi yoki bosqinchilik degan savolga ham javob topishingiz mumkin.