MELAMIN, FORMALIN VA LIMON KISLOTASI ASOSIDA OLINGAN KATIONITNING XOSSALARINI O‘RGANISH - Muminova , Sh.N; Xolmurodova , S.A; Qobilova , M.Q; Choriyeva , G.Ch; Qurbonov , F.B; Boboyeva , M.S; O‘ralova , O'.B (GLOBAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INTELLECTUAL PURSUITS, 2025)
Melamin, formaldegid va limon kislotasi asosida kompleks hosil qiluvchi kationit olindi. Olingan kationitning turli metall ionlari bilan kompleks hosil qilish imkoniyatlari o‘rganildi. Faol funksional guruhlari va maqolada har xil turdagi polimer va mineral kationitlarda og'ir metallar ionlarini sorbsiyalash qonuniyatlari ko‘rib chiqilgan va tahlil qilingan. Sorbsiya jarayonlariga ta'sir qiluvchi asosiy omillar ko‘rsatilgan. Turli omillarga bog'liq holda og'ir metall ionlarining sorbsiyasi bo‘yicha qiyosiy ma'lumotlar keltirilgan. Bu boradagi tadqiqotlarni amaliy yo‘naltirishga asosiy e’tibor qaratilgan [25; 40-52-b.]. Funksional guruhlarga ega bo‘lgan smolalar bo‘yicha reaktiv nikel sulfat "ch" sinfini ishlab chiqarishda nikel eritmalarini rux, mis, temirdan sorbsion tozalash imkoniyati: aminodiasetik (Lewatit TP207); bis-2,4,4-trimetilpentilfosfin kislotasi (Lewatit TP272); ami ofosfonik (Purolit S940).