YOSHI KATTA INSONLARDA QANDLI DIABETNI DAVOLASH USULLARI - Anorov, Sirojiddin; Muxamedjanov , Alisher (DEVELOPMENT OF EDUCATION AND SCIENCE IN THE ERA OF DIGITAL TRANSFORMATION, 2025)
Qandli diabet yoshi katta insonlar orasida keng tarqalgan surunkali endokrin kasalliklardan biri bo‘lib, u organizmda glyukoza almashinuvining buzilishi bilan tavsiflanadi. Qarilik bilan bog‘liq fiziologik o‘zgarishlar, yurak-qon tomir kasalliklari, jismoniy faollikning kamayishi va noto‘g‘ri ovqatlanish ushbu holatning rivojlanishiga sabab bo‘ladi. Ushbu maqolada yoshi katta bemorlarda uchraydigan 2-tip qandli diabetning asosiy davolash usullari — dori vositalari, insulin terapiyasi, parhez va jismoniy mashqlar tizimi tahlil qilinadi. Shuningdek, holatni kompleks boshqarish va asoratlarning oldini olishda profilaktika choralari muhokama qilinadi.